Diferenta între domen, hosting si site web

Ce este un nume de domen? Website si domen este acelasi lucru? Este nevoie si de domen si de gazduire?
In timp ce website-ul este o identitate în online și o eficientă și folosită modalitate de comunicare pe internet, foarte multa lume nu face diferență dintre aceste elemente pentru că nu au tangențe cu activitatea lor.

Au auzit insa că, prin simpla prezență în mediul online, afacerea le poate merge mult mai bine.

Deși domen-ul si gazduirea au anumite trăsături în comun, precum faptul ca ambele fac un website funcțional si vizibil pe internet, cele doua reprezintă lucruri diferite.

Nu este absolut necesar sa ai o înțelegere completă a fiecarui element tehnic al site-ului pentru a avea un website de succes, deși ai un anumit nivel de confort când faci diferența între diverse componente tehnice si modul în care acestea functionează.

Cu numele de domeniu se accesează site-ul pe internet. Odata introdus în browser, domeniul se transformă într-o adresa IP, formată din cifre, iar serverul de hosting transmite înapoi informațiile stocate ale paginii web. În termeni simpli, fara aceste componente – nume de domeniu, web hosting și fișierele website-ului, nu poti avea o pagina online.

Ce este un website?

Un site web este o colecție de fișiere de diferite tipuri (jpg, png, text, mp3, html s.a.) care utilizeaza un anumit nume de domen. Ele reprezintă conținutul paginii si ceea ce vor vedea utilizatorii când acceseaza site-ul.

Cea mai mare parte a site-ului o formează paginile web, care sunt documente scrise intr-o varietate de limbaje, de obicei, HTML, CSS, si o anumita forma de JavaScript. Acestea actionează ca instrucțiuni pentru browser-ul web despre modul in care site-ul să fie afișat.

Site-ul se bazeaza pe relația dintre fișierele paginii, hosting si numele de domen. In cazul in care oricare dintre aceste trei elemente nu functioneaza, site-ul nu va fi afișat.

Ce este un domen?

Domen-ul reprezinta o rezervare a numelui ce este tastat de către cel care dorește sa acceseze site-ul. Pentru ca un utilizator să acceseze un site trebuie sa tasteze numele domen-ului sau adresa IP. Calculatoarele comunica folosind o adresa IP. Daca introduci in browser adresa IP asociata numelui de domen vei vedea exact același rezultat ca si atunci cand tastezi numele de domen – se va afișa site-ul solicitat.

Este puțin probabil ca cineva sa rețină un șir aleator de cifre, așadar în loc de un numar se utilizează numele de domen. Domen-ul este mai usor de reținut pentru a accesa site-ul.

Exista doua parți componente ale numelui de domen: TLD-ul și numele de domeniu actual. TLD-ul este ultima parte componenta a unui nume de domen. Pentru numele de domen DeLux.md, „.md” este TLD-ul.

Atunci când alegi un nume de domen, trebuie să fie un nume ușor de reținut, să fie disponibil cu extensia dorita. Exista numeroase extensii disponibile: .md, .com, .info, .org, .eu, .shop, .photo etc.

Pentru a fi funcțional, fiecare domen are nevoie de un pachet de gazduire. Numele de domen indică spre serverul web unde toate fișierele sunt gazduite și acele fișiere sunt generate când un utilizator tapează numele de domen pentru a afișa site-ul.

Mai menționăm ca domen-ul si hosting-ul pot fi independente și se pot achiziționa de la furnizori diferiți. Insă când cumperi un nume de domen, e mai comod sa iei și gazduirea din același loc.

Ce este hosting-ul?

Web hosting-ul este spațiul pentru site, inchiriat pe un server, pus la dispoziție de către o companie specializată, pentru care se platește un abonament. Pentru ca site-ul să funcționeze, nu e suficient sa fie găzduit, dar să conțină fișiere care formează conținutul vizibil al paginii. Împreuna cu pachetul de hosting, majoritatea furnizorilor de găzduire web ofera un panou de control, de unde se pot adauga fișiere si crea un site.

In concluzie, un website nu va putea fi accesat făra un nume de domen și un pachet de găzduire. Aveti nevoie de toate trei, pentru ca vizitatorii sa poata vedea site-ul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *